Om skelettmuffins

Om mig
Jag heter Theresa Widjeskog Ahlman och är serietecknare.
När jag var 10 år gjorde jag min första riktiga serie, som handlade om en hund som flyttade till Sverige för att den inte ville vara i landet den bodde i. Den blev bra och jag kände mig gladare när jag hade gjort den. Som att den hade hjälpt mig på något sätt.
Sedan dess har jag ritat serier, utbildat mig till serietecknare och litteraturvetare (det hänger ihop!) och serierna som jag ritar har publicerats på lite olika ställen som till exempel Galago, Göteborgsposten, Arbetaren med mera.

Om veganserierna
För några år sedan kom min dotter hem från skolan och berättade att de hade haft besök av en mjölkbonde. Under besöket hade hon blivit mobbad för att hon var vegetarian, berättade hon. Det var inte som man skulle kunna tro någon klasskamrat som var mobbaren, utan bonden som hade ifrågasatt hennes val. Bonden blev till råga på allt påhejad av läraren. Min dotter var inte så gammal vid det tillfället och hade inte argumenten att ta till för att säga emot de vuxna och lämnades med en känsla av skam och förnedring.
Det var droppen. Där och då bestämde jag mig för att jag måste göra en serie till försvar för alla unga fantastiska människor som har ett högre och finare ideal än oförstående klumpiga vuxna. Om det fanns en enda ung person som läste min serie och kunde använda den i sin argumentation gentemot trångsynta vuxna, så skulle det vara värt min tid och energi. Så jag gjorde serien "Varför måste alla vegetarianer bo på en öde ö?"
Det visade sig att det var ganska många som uppskattade serien, så jag gjorde fler bara för att roa min nya publik. Sedan dess har många av mina serier kommit att handla om veganism och varför det inte är så himla farligt som många verkar tro.

Om Bennie Banan
Bennie Banan kom till när jag fick höra talas om en nordisk serietävling i Finland. Man kunde tävla i två kategorier; strippserier och grafiska noveller. Jag ville vinna tävlingen och jag ville skapa en slags seriefigur. Det visste jag. Så jag skapade Bennie Banan. Bennie är klassens clown, men även en knäpp filosof som glider runt i sitt universum till allas förskräckelse. Jag gjorde några strippar och skickade in till tävlingen. Jag vann inte men knep i alla fall andrapriset. Men det var inte slut med det. Plötsligt började folk att gilla Bennie, och själv tycker jag ju att han är en störig fan men han har nåt. Han har kommit att bli mitt alter ego, och han är mycket kaxigare än jag nånsin vågar vara. Ibland när jag är ute och går och gnäller av mig för Bennie så kan han svara med nåt riktigt störigt och politiskt inkorrekt. Då är det bara att sätta sig och rita den störiga fan igen.

Ja det var väl det.
Om ni vill nå mig så skicka ett mail till mig: widjeskogahlman@gmail.com
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...